Kepimpinan Sekolah

Dr Goh Chee Leong

Ketua Pegawai Eksekutif, R.E.A.L Education Group Sdn Bhd

"Matlamat kami adalah untuk menyediakan pendidikan global yang inovatif dan bertaraf dunia pada harga yang berpatutan"

Dr Goh Chee Leong berkhidmat dalam Kumpulan HELP Education selama 20 tahun dan merupakan pengasas dan CEO HELP Education Services, yang menubuhkan dua sekolah antarabangsa di Kuala Lumpur dan Johor Bahru. Beliau juga merupakan pengasas dan Dekan Fakulti Sains Tingkah Laku di Universiti HELP, Kuala Lumpur, yang menempatkan salah satu daripada program psikologi terbesar di Asia Tenggara dengan melebihi 1,400 pelajar sepenuh masa. 

Dr Goh merupakan bekas Presiden ASEAN Regional Union of Psychological Societies (ARUPS) dan bekas Presiden Persatuan Psikologi Malaysia (PSIMA) dan juga telah dilantik sebagai Pakar Perunding Psikologi bagi MENSA Malaysia. Beliau memperoleh PhD dalam Psikologi dari Universiti Otago di New Zealand, di mana beliau dianugerahkan Anugerah Ijazah Lanjutan Otago. 

Dr Goh telah berkhidmat sebagai perunding dan jurulatih luar dengan Shell, Ogilvy & Mather, Petronas, Maxis, Public Mutual, Prudential, Standard Chartered Bank, Digi, Great Eastern, Kraft, Sime Darby, Bank Negara, Hitachi, Mimos, Toyota dan BASF. Bidang kepakaran beliau termasuk aplikasi psikologi untuk menukar pengurusan, pengurusan bakat, pengantaraan konflik, perkhidmatan pelanggan, pengurusan orang, pengurusan tekanan, pengurusan bakat dan kepimpinan.  

Encik Cheli Tamilselvam

Pengetua Kampus, REAL Schools, Cheras

"Minat dan komitmen saya adalah untuk memberikan yang terbaik kepada setiap pelajar di bawah jagaan kami dalam persekitaran pembelajaran kondusif dan budaya yang kami bina."

Encik Cheli menamatkan Sarjana Muda Pendidikan (Kepujian) dalam Kesusasteraan Bahasa Inggeris dari University of Otago, New Zealand dan diperakui dalam pengajaran Bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua dari Massey University, New Zealand. Beliau juga memegang Kelayakan Profesional Pemimpin Pendidikan Kebangsaan (NPQEL) dari MOE dan pernah menjadi naib pengetua sejak 2007 bagi beberapa sekolah termasuk SMK Bandar Kuching (1) di Sarawak, SMK Sinar Bintang KL Dan SMK Menjalara KL.

Sepanjang kerjayanya selama 36 tahun dalam pendidikan sekolah, Encik Cheli sentiasa menunjukkan belas kasihan yang tinggi terhadap pelajar dan rakan kerjanya dan telah menjadi inovator terkemuka; memperkenalkan pelbagai program dan inisiatif yang mempunyai kesan yang besar ke atas pendidikan Malaysia. Beliau merupakan pengasas 'Reading Bus Club', sebuah NGO yang menyediakan buku kepada kanak-kanak yang terpinggir di kalangan masyarakat miskin di desa dan bandar. HELP atau 'Program Panduan Bahasa Inggeris' telah menobatkan beliau sebagai penerima Anugerah Guru Inovatif Terbaik Tahunan pada 1994.

Encik Cheli juga mengasaskan ‘Positive Attitude Builds Character’ (www.pabc.my), sebuah Sistem Pengurusan Sikap yang memberikan kuasa kepada pelajar untuk mengambil alih tanggungjawab pendidikan kendiri - di samping membolehkan guru mengajar tanpa terlalu dibebani oleh pengurusan bilik darjah - dan melibatkan ibu bapa untuk memantau pertumbuhan pendidikan anak-anak mereka dan untuk meneroka bersama mereka. Dalam tahun terakhir perkhidmatannya di sekolah awam, beliau memulakan dan menyelaras 'Cutting Edge Zones' (CEZ) yang melibatkan pendigitalan bilik darjah untuk mengubah cara guru mengajar dan cara pelajar belajar.

Sebagai ganjaran bagi kerjanya yang luar biasa dalam pendidikan, Encik Cheli telah memenangi 'Anugerah Perkhidmatan Cemerlang' daripada kementerian pendidikan sebanyak lima kali (1994, 2003, 2009, 2013 & 2019), satu pencapaian yang sangat jarang dicapai oleh penjawat awam dalam sejarah Malaysia. Dengan itu, beliau membawa bersamanya pengalaman, pengetahuan dan kemahiran yang meluas untuk mengembangkan peranannya sebagai Pengetua Kampus REAL Schools, Cheras.